SUPERBOWL xLvII -
16şar takımlı iki konferanslı bir organizasyon düşünün; sadece 4 aylık bir regular sezon.. NBA gibi 82 maçlık bir regular sezondan bahsetmiyoruz, 16 haftalık bir maraton, fazlası değil.. geçen sezon tüm post sezonu izleme fırsatı bulduğum NFLden bahsediyorum; bir tutkunun bir "National" sporun, anlamını önemini yitirmeden ama para kazanıyoruz diye cılkı da çıkartılmadan yapılabilmesinin abidesi..
defans ve hücum organizasyonu / takımı, koçları ve diğer unsurları ile birlikte 32 takım. ve sadece 16 maç 4 ay (eylül - aralık) sonunda 12 sinin ocak ayını görebilmesi; keza bunlardan 4 tanesi sadece bir ön eleme oynamaya hak kazanan ekipler. post seasonun ilk adımı ocak ayı başında yapılan wild card raundu; konferanslarında 3-6 sıralamasında yer alan dört takım 3-6 / 4-5 eleme formasyonunda kapışarak (öyle iki maçtır, üç olan kazanır yok - alan götüren kazanır) konferansın ilk iki takımı ile konferans finalleri oynamaya hak kazanıyor. yarı final, konferans finali derken NFC ve AFC konferansları şampiyonları SuperBowl denen organizayonda adını ilk iki Super Bowl’un galip koçundan alan Vince Lombardi kupasına uzanmak için birbirlerini kırıyorlar :)
AFCde Broncos ve Patriots (nedense "vatanseverler" memleketimde çok sevilir) NFC de ise Falcons ve 49ers dörtlü finallere bileti kaparken; AFCde 3 ve 4. sıradaki Texans ve Ravens wild cardda Colts ve Bengals karşısında kayıpsız geçti NFCde ise finallerin gediklisi Green Bay güle oynaya Vikingsi geçerken Seahawks Redskinsin derisini yüzdü.. regular sezon sonucuna baktığımızda AFC de geçen seneye göre sıralamalar değişmiş olsa da steelers / colts dışında bir değişiklik yok; esas bomba ise NFCde; geçen sezon ligin dibine demir atmış 3 takım - Vikings Redskins ve SeaHawks - buraların gediklisi packers 49ers ve falconsun yanına girdi.. bir şekilde sempatimin odağı adamım New York Giants ve Eli Manning & Coughlin ise bir sene daha yaşlanmış şampiyonlar olarak evde giant deplasmanda goose bir sezonu tv başında noktaladı.
broncos geçen sene wildcarddan girip patriots duvarına çarptığında pek problem etmemiştir kimse - * ulusal yayında tebow ile baya dalga geçselerde - lider olduğu sezonda bu sefer bir OT kazasına kurban giderek; geçen sezon konferansında 6. olan Giantsın yazdığı tarihin bir benzerini bu sezon AFC 4. sü Ravensın yazmasının yolunu açtı.. AFC de finale çıkan diğer takım patriots olurken 2011 konferans finalinin rövanşının adı konmuştu. NFC de ise regular sezonun ilk iki takımı kayıpsız konferans finaline çıktı.. son yılların daimi SB favorisi green bay özellikle hücum alternatifleri üretememesinin cezasını SB hayalini 49ers önünde bir yıl daha erteleyerek ödedi..
Geçen senenin konferans finalinde son çeyrek TD'ı ile Ravensı 23-20 geçen patriots bu sezonki finalde devreyi 13 -7 önde kapatsa da Ravensın defansını kalan sürede geçemeyip 3 de TD verince 13- 28 lik bir bozgunla rövanşı vermiş oldu. NFCde geçen sene Giantsın olağanüstü yürüyüşünün kurbanlarından olan 49 ers (uzatmada FG ile kaybetmişti) regular sezon lideri falconsun harika başlangıcını (devre 24-14 falcons) ravens benzeri bir defans hamlesi ile kesip 28-24 superbowl biletini kaptı..
Neticede iki korkunç ve spektaküler savunma duvarının SuperBowlunu izleyeceğiz 3 Şubat akşamı New Orleansda.. yüksek skorlu bir maç ibreyi 49ers tarafına kaydıracak gibi gösteriyor, öte yandan Ravensın defans çözümlemeleri 20 li skorlarda tutmaya yeterli. bu noktada TD yapamayan takımlar bolca FG arayacak; baskı altında 30-40 yard atışları yapacak sağlam kafalar sağlam ayaklar maçın kaderini belirleyebilir.
bunlarda var...
derleme notlar :)
-Super Bowl XLVII, New Orleans’ta oynanacak onuncu, Superdome’daki yedinci Super Bowl olacak.
- Tarihte ilk kez iki kardeş SB’da coach olarak karşı karşıya gelecekler. 15 ay büyük John Harbaugh ve Baltimore Ravens, kardeşi Jim Harbaugh ve San Francisco 49’ers ile New Orleans’ta karşılaşacaklar. Zaten maçın adı “Harbowl” oldu bile.
-Maçın galibi, adını ilk iki Super Bowl’un galip koçundan alan Vince Lombardi kupasına kavuşacak. 53 santimetre uzunluğundaki kupa, 3 kilogram ağırlığında ve 25 bin dolar değerinde.
-Kazanan takımın oyuncuları 88 bin dolarlık ödülün de sahibi olacak. Kaybeden takım oyuncularının alacağı miktar ise 44 bin dolar.
-Super Bowl, ABD’de yaklaşık 12.3 milyar dolarlık bir harcamaya neden oluyor. Bu müşteri başına yaklaşık 69 dolar demek. New Orleans bölgesinde ise yaklaşık 434 milyon dolarlık işlem hacmi olması bekleniyor.
-Super Bowl, 180 farklı ülkede, 30 farklı dilde yayınlanıyor.
-ABD’de 30 saniyelik reklamın yaklaşık değeri 3.8 milyon dolar.
-Geçtiğimiz yılki Super Bowl, 111.3 milyon izleyiciyle ABD televizyon tarihinde en çok izlenen program.
-Super Bowl günü, ABD’de Şükran Günü’nden sonra en fazla yiyecek tüketilen gün. En çok sosa batırılıp yenebilecek atışmalıklar tercih edilirken, tavuk kanadı ve pizza da favoriler arasında. Yaklaşık 50 milyon şişe biranın da maç günü tüketilmesi bekleniyor.
-Michael Jackson, Madonna, U2 ve Paul McCartney gibi isimlerin de sahne aldığı devre arası şovunun bu yılki konuğu Beyoncé. Maç öncesi ABD milli marşını ise Alicia Keys seslendirecek.
-İlk Super Bowl’un biletleri 6 dolara satılırken, bu yılki biletler 850 ile 1250 dolar arasında alıcı buldu. Biletler, karaborsada yaklaşık 3-4 kat fazla fiyata satılıyor.
Bu da kreması :=)
http://www.youtube.com/watch?v=HYIYXRR95Ak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder